Kam spěje dnešní společnost


Je pochopitelné, že stejně jako vše ostatní, i naše společnost se v podstatě neustále vyvíjí. Stačí se jen podívat, že vyznáváme zcela jiné hodnoty, než lidé například před sto lety, a co bylo tehdy běžné, je dnes zvláštní, a naopak. Nelze se tedy divit, že mnohé lidi zajímá, kam vlastně naše společnost vůbec směřuje. Posoudit to však není až tak jednoduché.

 

každý stát má jiné hodnoty

 

Roli zde totiž hraje více vlivů, než bychom si mohli myslet. Jsou to především sociopolitické tlaky, které nás ženou různými směry. Je to proto, že rozličné politické strany a politici se snaží zaujmout odlišnou sortu voličů, a také mají různé cíle. A strany, které se dostanou k vládě, pak podle toho určují směřování společnosti. Ovšem jelikož strany se mění prakticky po každé volbě, a navíc je vždy ve hře opozice, není situace nikdy hned tak jasné, jak by se mohlo zdát.

 

Dále jsou zde také celosvětové události, jako například pandemie covidu nebo současná válka na Ukrajině. Zde však záleží na tom, jak tyto události podají média. A zde pak záleží na tom, kdo je vlastní a jaké má cíle. Jistě, u soukromých stanic nejde většinou o to ovlivňovat nějak náladu ve společnosti, nýbrž o to získat co nejvíce diváků. Proto je podávají co nejvíce bombasticky – jen tak totiž mají šanci zaujmout. To, že tím ovlivňují i směřování společnosti, je již příliš nezajímá.

 

dnes směřujeme k větší toleranci

 

Kam tedy dnes směřujeme? V různých zemích se to samozřejmě liší, avšak všeobecný trend je prozatím větší tolerance a uznávání práv menšin. Jistě, mnozí lidé dnes proti tomu protestují, a dokonce i některé vlády. Zdá se však, že je to trend, který současná společnost sleduje.

 

Je však třeba mít na paměti, že to vše může být pouze dočasné. Nikdy nemůžeme vědět, zda jej nějaká světová událost nezmění. Příkladem mohou být i nadcházející prezidentské volby v USA. I ty totiž budou mít vliv na celosvětové dění. Je tedy jasné, že vývoj společnosti není prakticky nikdy jistý.

Category:

Tags:

0 komentářů: „Kam spěje dnešní společnost“