Nechte prověřit vaše domácí spotřebiče


Revize spotřebičů v domácnosti jsou poměrně častou pracovní aktivitou elektrikářů. Prověřování těchto výrobků má svůj význam v podstatě všude, a to jak v domácnostech, tak i v kancelářích, v obchodech či jiných provozovnách. Zdánlivě funkční spotřebič může mít skryté závady a způsobit pak nebezpečný požár nebo dokonce smrtelný úraz.

elektrická sekačka na trávu

Kuchyňské spotřebiče – závady na kuchyňských spotřebičích mohou být příčinou těchto jevů velmi často. Považte, že se tu setkáváme s různými stroji a přístroji, které mohou mít poškozená vinutí cívek, vypínače, kryty nebo přívodní šňůry. Někdy stačí opravdu málo, například si nepovšimnete kuchyňského tyčového mixéru, že se vám připlete šňůra k horkému okraji sporáku, ten propálí izolaci na šňůře, a vy to vůbec nezaznamenáte. Při příštím použití se tohoto místa dotknete vlhkou dlaní a to vás usmrtí.

elektrický kávovar

Dílna a zahrada – v podobném duchu se to odehrává na zahradě. Tam se velmi často vyskytuje problém u poškozených přívodních či prodlužovacích šňůr, například u sekačky na trávu, křovinořezu nebo plotových nůžek. Mnoho těchto strojů může mít prasklé kryty či poškozené vypínače, povolené kontakty ve svorkách a další závady, které nejsou na první pohled vidět, ale přesto mohou mít pro vás fatální následky.

Šňůry v domácnosti – prodlužovací šňůry vedou elektrický proud mimo omítku a zdivo, a podle toho byste se také k nim měli zachovat. Mnozí lidé je pokládají na podlahu bez ladu a skladu, šlapou po nich, svírají je mezi nábytek a zeď, skřípnou je pod dveřmi nebo v okně a zde se pak mohou objevit nebezpečné trhliny na izolaci, které se zvětší a obnaží elektrický kabel, načež vy se po něm projdete bosou nohou. Pot na chodidlech je velmi vodivý, protože je slaný a slaná voda je nejlepší vodič elektřiny a takováto drobná příhoda z vás pak během zlomku vteřiny učiní nebožtíky.

Category:

Tags:

0 komentářů: „Nechte prověřit vaše domácí spotřebiče“